ET AF MINE NYE YNGLINGSSPISE - CHILI CON CARNE!

AT VÆRE UNG I GRØNLAND – MINE TANKER

DSC_0004IMG_6161IMG_6737 DSC_0799

Jeg har i noget tid gerne vil dele noget med jer, om hvordan det er om Grønland. Mange i Danmark ved ikke noget om Grønland, og vi får tit smidt fordomme i hovedet på os når folk får af vide, at vi kommer her oppe fra. Mange tror, at vi lever i igloer, det eneste transportmiddel er kajakken, og at vi kun lever af sæler og fisk. Sådan er det lang fra, og jeg vil gerne dele med jer, hvordan det er at være grønlænder, og bo her oppe. Jeg er født og opvokset her oppe, i hovedstaden Nuuk og er halv grønlænder og halv dansker. Jeg har altid været tilfreds, og har egentlig aldrig manglet noget. Som ung er man meget opsat på, at finde sin identitet, og mærkeligt nok så har jeg svært ved det. Ikke som person, men finde ud af hvem jeg er, hvor jeg kommer fra, hvad jeg gerne vil med mit liv. Det er meget svært at finde ud af hvad man er. Jeg ser mig selv som grønlænder, men på en måde føler jeg mig meget dansk, da jeg kan dansk sproget ok flydende, og kan også grønlandsk sådan nogen lunde flydende. Men det er svært, især fordi der er nogle folk (mange) der ikke kan glemme fortiden, også får man smidt i hovedet:” Du er dansker fordi du snakker dansk,” og ja, dansk er det sprog jeg bruger til hverdage, og det er da også det jeg har nemmest ved da jeg er opvokset mere med sproget. Hvad er jeg så? dansker eller grønlænder? kan man ikke være begge dele? Jeg elsker det her land, og vil aldrig flytte helt herfra. Men når det kommer til muligheder er dørene få. Vi har en gymnasial uddannelse her oppe (altså 1 i Nuuk, også er der andre i andre byer) , vi har et universitet, vi har handelskoler, og en masse gode jobmulighedder. Men de fleste unge tager til Danmark på efterskole, AFS, eller tager gymnasiet i Danmark. Mange bliver også her oppe, men når det gælder den endelige uddannelse, altså videregående uddannelse er man i de fleste tilfælde nød til, at flytte til Danmark for at gennemfører det. Rigtig mange bliver i Danmark, da der netop er flere muligheder der nede.

Det er ikke meget anderledes at være ung i Grønland, men jeg synes selv man små keder sig her oppe. Der er nogle ungdomsklubber, men det er vel smag og behag om man har lyst til, at tage der hen i weekenderne (er selv ikke til det), der er en biograf, en masse caféer og restauranter, en svømmehal og en skilift om vinteren. Der er ikke rigtig andet at lave her oppe, og jeg tror det er derfor unge bliver drevet væk fra Grønland. Rigtig mange ting er dyrt her oppe, fx en agurk koster normalt 25 kr, jordbær koster op til 40-50 kr. Men det har egentlig ikke generet mig da jeg er så vant til det, men når jeg så ser de danske reklamer bliver jeg noget misundelig! – hehe! Men altså hvis man er sammen med de rette folk, har man også nok at lave.

Håber det gav et lille indblik på hvordan det er her oppe. Hvis i interesseret i at vide noget mere om hvordan det er her oppe, er i meget velkomne til at spørge i kommentar feltet. XOXO Ida.

5

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

ET AF MINE NYE YNGLINGSSPISE - CHILI CON CARNE!